Pentru prima dată, Iranul a permis ziariştilor să viziteze unele părţi ale uzinei nucleare de la Natanz, a cărei existenţă a fost ţinută strict secretă până în 2002. Circa 30 ziarişti iranieni şi străini au fost autorizaţi să treacă de poarta instalaţiei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, la 250 km sud de capitala Teheran. Vizita a fost organizată de preşedintele ţării, Mohammad Khatami. În timp ce preşedintele şi ceilalţi oficiali au pătruns în zonele interzise, ziariştii au fost conduşi numai prin clădirile administrative de lângă intrare. Uzina, a cărei incintă are 450 ha, este înconjurată de munţi arizi, iar o parte a ei este construită la mare adâncime. Ziariştii au putut număra cel puţin zece baterii antiaeriene. Existenţa uzinei a fost dezvăluită în 2002 de un exilat iranian, stârnind temerile Occidentului despre ambiţiile nucleare ale Republicii islamice.
Inspectorii AIEA au vizitat uzina în 2003 şi, între timp, ei au sigilat instalaţiile principale, pentru a-i împiedica funcţionarea, în cadrul unui acord dintre Iran si UE. UE doreşte ca Iranul să renunţe definitiv la programul său nuclear actual şi să închidă atât uzina de la Natanz, cât şi celelalte centrale nucleare. Potrivit Teheranului, oprirea funcţionării este temporară, fiind o măsură de consolidare a încrederii, deoarece Iranul nu va renunţa niciodată la programul nuclear, care, susţine el, urmăreşte exclusiv scopuri paşnice. (I.B.)
Pentru prima dată, Iranul a permis ziariştilor să viziteze unele părţi ale uzinei nucleare de la Natanz, a cărei existenţă a fost ţinută strict secretă până în 2002. Circa 30 ziarişti iranieni şi străini au fost autorizaţi să treacă de poarta instalaţiei de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, la 250 km sud de capitala Teheran. Vizita a fost organizată de preşedintele ţării, Mohammad Khatami. În timp ce preşedintele şi ceilalţi oficiali au pătruns în