Bucurestenii sunt chemati duminica la urne pentru a alege un nou primar general al Capitalei. Potrivit ultimelor estimari, este posibil ca viitorul edil al Capitalei sa fie ales de mai putin de o cincime din totalul bucurestenilor cu drept de vot.
Duminica, bucurestenii sunt chemati la urne pentru a alege un nou primar general al Capitalei. Potrivit ultimelor estimari, prezenta la vot va fi cea mai slaba din 1992 si pana acum. Exista astfel toate sansele ca viitorul edil al Capitalei sa fie ales prin votul a mai putin de o cincime din totalul bucurestenilor cu drept de vot.
Sub 500.000 de voturi
Este pentru a sasea oara, dupa 1989, cand bucurestenii sunt chemati la urne, si pentru a cincea oara in ultimii zece ani. In medie, din 1996 cetatenii Capitalei au ales cate un primar la fiecare doi ani, desi mandatul unui edil este de patru ani. Importanta politica a functiei, in cazul Capitalei, a facut ca ea sa devina o adevarata trambulina catre inalte posturi in stat.
Asa se face ca, la numai cateva luni dupa inceperea mandatului, unul dintre primari a fost numit prim-ministru (Victor Ciorbea, 1997), iar un altul a fost ales presedinte (Traian Basescu, 2004). Renuntarea la mandat a ultimului este motivul organizarii actualelor alegeri.
REFUZ. Analistii sunt sceptici si prevad ca nu vor veni la vot mai mult de 30% dintre bucuresteni.
Presedintele ProDemocratia, Cristian Parvulescu, declara ca miza politica scazuta a alegerilor va tine oamenii acasa: "Plecand de la premisa ca in ’98, la alegerile partiale, prezenta la vot a fost de 36%, in conditiile in care personalitati de prima marime ale partidelor participau la alegeri, iar in 2005 nu exista foarte multe personalitati, noi credem ca prezenta la vot va fi in jur de 30%",
a aratat presedintele APD. Cifra de 30% este conforma si cu datele