Freedom House (FH), ONG-ul devenit celebru in Romania prin auditul anticoruptie, a fost unul dintre factorii-cheie in „revolutia lalelelor", care a rasturnat regimul pro-rus din Kirgizstan. Cu banii guvernului SUA, FH a sustinut opozitia si societatea civila care l-au invins pe Askar Akaiev.
Recenta „revolutie a lalelelor" din fosta republica sovietica Kirgizstan a fost cel putin inspirata de Statele Unite si alte tari occidentale, care, prin programele de sustinere a democratiei, au avut un rol-cheie in declansarea revoltei populare fata de opulenta regimului Askar Akaiev.
Dezvaluirea apartine „The New York Times", unul dintre cele mai prestigioase cotidiane din Statele Unite, care, intr-un amplu articol semnat de Craig S. Smith, dezvaluie dedesubturile sustinerii externe de care s-au bucurat opozitia si presa libera din Kirgizstan.
Marea Britanie, Olanda si Norvegia au contribuit si ele la schimbarea din republica din Asia Centrala, situata la confluenta sferelor de interes ale Rusiei, Chinei si SUA.
Fotografia cu imensa vila a lui Akaiev, declicul revoltei
Unul dintre lucrurile care au scos oamenii in strada, imediat dupa alegerile parlamentare, a fost fotografia cu palatul pe care Akaiev si-l construia departe de ochii celor 5 milioane de kirghizi de rind, striviti de saracie.
Singurul ziar care a putut publica un asemenea atac la presedinte a fost MSN, o publicatie de limba rusa, infiintata in ianuarie anul acesta cu fonduri nerambursabile de la guvernul american. Pentru ca in Kirgizstan toate tipografiile sint de stat, MSN nu aparuse pe piata decit dupa ce FH venise la Biskek si deschisese o tipografie, tot cu bani de la Washington.
Pentru afrontul cu fotografia, autoritatile au oprit alimentarea cu energie electrica la tipografia FH. Insa MSN a continuat sa apara si sa fie distr