Doua documente publicate de Pentagon in cursul lunii martie - Strategia nationala de aparare a SUA, semnat de ministrul apararii Donald Rumsfeld si Strategia militara nationala a SUA, semnat de seful Statelor Majore Reunite Richard Myers - explica nu numai ce fel de strategie au la ora actuala SUA, ci si care este "planul lor pentru viitor", releva cotidianul italian "Il Manifesto", citat de
Rompres.
"America este o tara aflata in razboi", care trebuie sa infrunte patru tipuri de "provocari". Primul tip il reprezinta cele "traditionale", care provin de la "state cu forte militare traditionale si sisteme avansate, inclusiv rachete de croaziera si balistice, ce incearca sa controleze regiuni-cheie ale lumii".
Cele "neregulate", provin de la dusmani care folosesc metode "neconventionale" pentru a contracara fortele militare americane. Provocarile "explozive" sint cele care provin de la adversari ce folosesc si dezvolta tehnologii avansate pentru "a anula actualele avantaje americane in domenii operative-cheie".
In fine, cele "catastrofale" sint de asteptat din partea unor "forte ostile care, in fata dominatiei americane in formele traditionale de razboi, incearca sa achizitioneze arme de distrugere in masa".
In aceasta categorie - care cuprinde nu numai arme nucleare, chimice si bacteriologice, ci si dispozitive radiologice si explozibili cu un potential ridicat - sint acum incluse si "armele asimetrice", cum ar fi "cyber-atacurile impotriva retelelor informationale americane".
Diferitele "provocari" se suprapun una peste cealalta. De pilda, cele ale adversarilor din Irak si Afganistan sint fie "traditionale", fie "neregulate", cele ale retelei al-Qaida sint "neregulate", dar pot fi si "catastrofale"; cele ale Coreei de Nord sint, concomitent, "traditionale", "neregulate" si "catastrofale".
Se preconi