Tribunalul Bucuresti a fost luat cu asalt, ieri, de o mare de oameni. Erau mii de pagubiti FNI veniti din toate colturile tarii sa afle adevarul despre prabusirea fondului chiar din gura "mamei FNI" - Ioana Maria Vlas.
Oamenii, cei mai multi pensionari, au umplut cladirea tribunalului inca de la primele ore ale diminetii si au stat la coada la "constituirea de parti civile" - niste formulare-tip pe care toti pagubitii care doreau sa-si recupereze banii pierduti la fond trebuiau sa le completeze. Numarul mare al pagubitilor la procesul FNI nu i-a luat prin surprindere pe politistii de la instanta.
Singura bataie de cap a oamenilor legii a fost momentul in care feneistii s-au calcat in picioare la intrarea in instanta. In speranta ca vor afla marele adevar despre prabusirea Fondului National de Investitii chiar de la protagonista scandalului - Maria Vlas - oamenii s-au strivit pur si simplu umpland pana la refuz neincapatoarea sala de judecata. Procesul in sine a fost unul de durata.
Dupa o munca titanica a Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti "Dosarul FNI" - cel mai important proces al ultimilor ani - a intrat in faza cercetarii judecatoresti. Nu s-a constatat lipsa de procedura cu nici una din cele 218.000 de parti civile, s-a citit actul de sesizare a instantei si s-a audiat "pionul principal" al intregii afaceri, fostul administrator al FNI, Ioan Maria Vlas.
Declaratia de inculpat a acesteia a fost precedata insa de hotararea instantei de introducere in cauza ca parte responsabila civilmente a CEC-ului si a fostului director al institutiei Camenco Petrovici. Totodata, judecatorii au respins cererea de deblocare a conturilor societatilor SOV Invest si FNI.
Mult asteptata declaratie a Ioanei Maria Vlas s-a dovedit a fi aceeasi placa invechita in care erau aratati cu degetul doar doi vinovati si multe ma