In orasul vrincean Marasesti se consuma o poveste de dragoste impresionanta. Doi adolescenti bolnavi de SIDA se iubesc de doi ani si au adus pe lume, zilele trecute, un copil despre care medicii spun ca este sanatos.
Mariana are 17 ani si este bolnava de SIDA. In urma cu doi ani, l-a cunoscut pe Catalin, un baiat de aceeasi virsta cu ea, care este si el infectat cu virusul HIV. N-a fost greu sa se cunoasca si sa se apropie pentru ca in cartierul Modruzeni, din Marasesti, aproximativ 80 de persoane sint purtatoare ale virusului HIV sau sint deja bolnave de SIDA.
Cei mai multi sint adolescenti care au fost infectati la inceputul anilor ‘90, cind o asistenta medicala iresponsabila le-a facut tuturor un vaccin cu aceeasi seringa.
Precautii extreme
Medicii de la Spitalul Judetean Vrancea spun ca, desi mama nu a urmat un tratament adecvat in perioada sarcinii, este foarte probabil ca fetita nascuta sa fie sanatoasa, pentru ca primele teste au iesit bine. Copilului i-au fost recoltate probe de singe care au fost trimise la laboratorul specializat al Directiei de Sanatate Publica Vrancea, iar rezultatele sint asteptate in doua saptamini.
Potrivit neonatologilor de la clinica din Focsani, mama a nascut prin cezariana tocmai pentru a limita riscul ca virusul HIV sa se transmita fatului prin intermediul placentei.
"Mama este purtatoare HIV pozitiva si, in aceasta situatie, in jur de 10a din copii pot sa dezvolte boala. Pentru a limita riscul imbolnavirii, alaptarea s-a suprimat din primul moment.
Dupa nastere, mama este mai slabita, mai ales ca a fost vorba de o sarcina survenita pe un teren tarat din cauza bolii. Noi nu incurajam femeile seropozitive sa aduca pe lume copii. Este insa dreptul lor si nimeni nu poate opri o femeie sa devina mama", ne-a spus medicul Marian Popescu, seful Sectiei de obstetrica si gine