Vestea buna dupa transmiterea casetei pe postul Al Jazeera este ca jurnalistii romani Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Miscoci, Eduard Ohanesian si insotitorul Mohammad Munaf sint in viata si relativ sanatosi dupa 48 de ore de captivitate. Vestea proasta este ca au aflat de existenta lor si gruparile militante.
Imaginile filmate de rapitori au nascut la Bucuresti multe speculatii, pentru ca nu seamana cu altele, cele mai multe, realizate in situatii similare. Lipsesc, in primul rind, numele organizatiei si revendicarile. „In ultima vreme se intimpla insa des ca rapitorii sa nu semneze caseta de revendicare. Asa s-a intimplat pentru jurnalista de la „Liberation", Florence Aubenas.
Nici acolo nu sint revendicari", comenteaza intr-un interviu acordat Delta RFI, Nicolas Henin, specialist in chestiunea irakiana, stabilit in Iordania. Mai sint si alte semne de intrebare: Marie-Jeanne Ion este proaspat machiata, toate personajele din filmul transmis de rapitori sint desculte, ca intr-o casa sau o moschee si incaperea, foarte spatioasa, de living room, gata sa primeasca musafiri.
Varianta1: ostaticii sint in siguranta
Este posibil ca filmarea sa nu fie facuta in Irak, ci in Iordania sau Siria, sustin surse citate de revistapresei.ro. Un om de afaceri irakian sustine ca in Bagdad locuintele au tavane joase: „Numai in moschee spatiile sint largi si oamenii intra desculti".
Daca filmarea nu a fost realizata in Irak atunci putem spune ca ziaristii ostatici sint in siguranta, in ideea ca intreaga rapire a fost o inscenare. Teoria ramine in continuare in discutie, data fiind interfata irakiano-romaneasca Hayssam-Munaf mult prea evidenta.
Singura certitudine - declara Nicolas Henin - este ca romanii „nu sint prizonierii unui grup politic, ai unui grup radical care ar face propaganda, ar incerca sa se faca cunoscute prin