Piata tehnologiei informatiei din Romania, deocamdata foarte fragmentata, este pregatita sa urmeze exemplul tarilor vecine precum Cehia, Polonia sau Ungaria in ceea ce priveste consolidarea prin achizitii facute de mari companii multinationale, a declarat Adrian Baicusi, directorul general al Siemens Romania.
Oficialii Siemens au anuntat ieri oficial preluarea firmei romanesti de servicii IT Forte Company, fara a da detalii asupra valorii tranzactiei, despre care experti din piata spun ca ar fi, in total, de aproximativ 10 milioane de euro.
"Exemplul dat de GeCAD (vanzarea tehnologiei RAV catre Microsoft - n.r.) a fost doar inceputul", a spus Baicusi. "Piata se va consolida in urmatorii ani, insa nu prin fuziuni, ci prin achizitii din partea companiilor cu o prezenta puternica la nivel mondial. Vom vedea numeroase schimbari pe piata IT-ului din Romania", a comentat directorul general al Siemens Romania.
Acest lucru se va intampla datorita faptului ca in urmatorii ani in Romania va trebui sa fie implementate numeroase proiecte de dimensiuni mari, proiecte pentru care firmele locale nu au resurse suficiente, este de parere Baicusi.
Acest punct de vedere este sustinut si de Cristian Constantinescu, directorul general al firmei Forte Company. "In 2004 am avut 6 oferte de cumparare din partea unor fonduri de investitii, insa am preferat sa alegem un investitor strategic cum este Siemens", a spus el, explicand ca aceasta solutie asigura companiei sale o dezvoltare pe termen lung. "De obicei, un investitor financiar cauta sa iasa din afacere repede, in 3-5 ani. In plus, un astfel de investitor nu genereaza business", a adaugat Constantinescu.
Prin cumpararea Forte Company, Siemens devine al treilea jucator pe piata romaneasca de servicii informatice, dupa Hewlett-Packard si IBM. mihai.musatoiu@zf.ro
Piata tehnologiei informatiei din