In domeniile cu risc de coruptie ridicat, cum ar fi vama, politie, justitie, sanatate, se va aplica testul antispaga. Procedura urmareste identificarea toxinelor produse in urma contaminarii organismelor statului cu virusul mitei. Subiectul, functionar sau un alt demnitar, va fi pus in contact cu o proba sub forma de plic continand bancnote si se vor urmari simptomele.
Daca apar semne de dilatare a pupilelor, transpiratie lejera a palmelor, manifestari bruste de prietenie, insotite de mormaieli usoare de genul "nici o problema, se rezolva, hartia e ca si semnata, facem toate eforturile, dar mai trebuie", atunci e grav.
Coruptia s-a instalat deja in formele ei cele mai virulente si subiectul trebuie extras cat mai repede din mediul in care-si desfasoara activitatea. Metoda antispaga Basescu-Tariceanu-Macovei a fost patentata in sedinta speciala de guvern dedicata luptei impotriva coruptiei.
Cei trei nu-si propun sa ia Nobelul, dar miza strategiei anticoruptie este un premiu pentru fiecare roman: integrarea europeana la 1 ianuarie 2007. Cu mai putin de o luna inaintea ceremoniei semnarii tratatului de aderare, programata pe 25 aprilie, Romania nu se poate considera scapata de pericolul pe care-l reprezinta clauza de salvgardare.
Daca tara noastra nu isi indeplineste angajamentele in domenii sensibile, aderarea ar putea fi amanata, iar in acest moment Romania are probleme serioase, mai ales in justitie si afaceri interne. Guvernarile care s-au succedat timp de 15 ani au contribuit la consolidarea unui sistem al coruptiei institutionalizate, pretextul ideologic fiind sprijinirea si dezvoltarea capitalului autohton.
In numele acestui ideal, banii publici au fost directionati in buzunarele clientelei politice. Aceeasi clientela s-a improprietarit de la stat, pe nimic, cu terenuri, fabrici si uzine, a primit acces