In urmatorii doi ani, pe piata imobiliara, cele mai multe investitii vor atrage segmentul rezidential si cel al spatiilor industriale. "Dupa ce, in ultimii trei ani, fondurile s-au indreptat spre constructia de birouri si de spatii comerciale, in perioada urmatoare va avea loc o reorientare fireasca a pietei imobiliare.
Se construiesc birouri, apoi spatii rezidentiale pentru angajati si se continua cu spatiile comerciale. In final, retailul are nevoie de spatii industriale si de depozitare.
Oricum, piata imobiliara romaneasca mai are nevoie de 3-5 ani pentru a ajunge la adolescenta", a explicat Gabriel Marchievici, managing partner al firmei Eurisko Consulting, cu ocazia lansarii Raportului privind piata imobiliara in 2005.
Birouri din ce in ce mai multe si la preturi tot mai mici
Piata spatiilor de birouri a fost tinta marilor investitori timp de mai multi ani, dar cererea ramane inca mult mai mare decat oferta. "In Capitala, preturile birourilor din clasele A si B au o tendinta descrescatoare.
Daca, in anii '96-'97, chiria era de 60 dolari/mp/luna, in '99-2000 a ajuns la 25-26 dolari/mp/luna, acum situandu-se la 17-18 euro/mp/luna birourile clasa A si la 14-16 euro/mp/luna cele de clasa B.
Tendinta de scadere va continua, urmand sa ajunga la nivelul celor din Ungaria, Cehia sau Polonia, de 11-13 euro/mp/luna, iar din 2008 ne asteptam sa ajungem la nivelul chiriilor din vestul Europei, de 8 euro/mp", a precizat reprezentantul Eurisko, Radu Lucian.
El a mai aratat ca in Romania, in acest moment, investitia intr-un spatiu de birouri este recuperata in 7-8 ani, in conditiile in care in urma cu zece ani era recuperata intr-un an si jumatate. In Cehia insa, amortizarea investitiei are loc in 12-13 ani, iar in Germania in 20 ani.
Casele de valoare medie vor lua locul apartamentelo