Nu putine sunt cuplurile in cazul carora, dupa ani ''buni'' de convietuire, pasiunea si intimitatea dispar. Cu toate acestea, sondajele de opinie efectuate in 29 de tari din intreaga lume arata ca 83 la suta dintre barbatii si 63 la suta dintre femeile de peste 40 de ani considera viata sexuala cel putin importanta. Din pacate, problemele de erectie care pot aparea atat la tineri, cat si la varstnici fac deseori ca intimitatea cuplurilor sa ajunga in impas.
Problemele de erectie sunt cauzate, indeosebi, de stres, consumul excesiv de alcool, fumat si consumul de droguri.
In timpul liber este bine sa cititi o carte, sa va plimbati, sa practicati un sport sau sa ascultati muzica. Alcoolul consumat in cantitati mari devine sedativ, ''adormind'' sistemul nervos. Nu depasiti zilnic cantitatea de alcool continuta in 660 de mililitri de bere sau in 150 de mililitri de vin.
Pe de alta parte, studiile arata ca fumatorii se confrunta mai des cu probleme de erectie decat nefumatorii. Chiar si unele medicamente, precum cele pentru hipertensiune, depresie, convulsii sau cancer, pot avea drept efecte secundare problemele de erectie.
Asemenea probleme pot aparea in urma interventiilor chirurgicale in regiunea bazinului sau a organelor genitale. De asemenea, barbatii care sufera de depresie au un interes scazut pentru relatiile sexuale. Acestia trebuie sa se adreseze medicului si sa nu intrerupa sau sa modifice tratamentul prescris de specialist.
Pe de alta parte, problemele de erectie apar atat la barbatii care au suferit interventii chirurgicale pe prostata sau la cei care urmeaza tratamente pentru afectiunile prostatice, cat si la barbatii care au diabet. Conform statisticilor, unul din doi barbati cu diabet au probleme de erectie.
Hipertensiunea arteriala, arterioscleroza, insuficienta cardiaca, accidentele vasculare cerebrale si angina pectora