Furnizorii de produse medicale s-au saturat sa asculte promisiunile Ministerului Sanatatii (MS) si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) referitoare la plata datoriilor pe care spitalele le au la ei. Mai mult, acestia sunt revoltati de faptul ca cele doua institutii, cu care au semnat un protocol la data de 8 martie a.c., nu au miscat ''un deget'' pentru achitarea celor 1.000 de miliarde de lei, reprezentand datoriile din perioada noiembrie 2003 - decembrie 2004. La ora actuala, 90 la suta dintre spitalele din tara au datorii la furnizorii de produse medicale. In aceasta situatie se afla, indeosebi, ''spitalele judetene si universitare''.
"Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), MS si CNAS au stabilit drept termen pentru stingerea acestor datorii data de 31 aprilie a.c.. Conform protocolului, punerea in practica a acestor masuri se va produce in baza unui ordin al ministrului sanatatii'', a declarat Cristian Hotoboc, presedintele AFPM. Potrivit afirmatiilor lui Hotoboc, ministrul Mircea Cinteza nu a emis nici pana acum ordinul si din aceasta cauza AFPM ''isi exprima ingrijorarea fata de sansele de respectare de catre MS si CNAS a protocolului''.
De asemenea, AFPM avertizeaza guvernul ca in cazul in care pana la 31 aprilie a.c., furnizorii de produse medicale nu-si vor primi integral banii, vor opri livrarile de material sanitar, reactivi de laborator, aparatura medicala si consumabile incepand cu 1 mai a.c..
Pe de alta parte, la inceputul acestei saptamani, ministrul sanatatii a explicat furnizorilor de produse medicale ca ''este posibil sa se intarzie plata arieratelor datorita lipsei de fonduri, fiind poate necesara o esalonare a platilor'' si ca ''probabil'' va emite ordinul pentru plata datoriilor in jurul datei de 15 aprilie a.c..
In acelasi timp, furnizorii de produse medicale ar fi aflat ca ''depasirea bugetel