Doua modificari numai anul acesta la Codul fiscal nu au fost de ajuns sa repare "greselile" gasite prin text.
Suntem convinsi ca si mediul de afaceri, si populatia ar dori cu tarie o a treia modificare prin care din Articolul 4 al Codului fiscal sa se elimine formula "de regula".
Articolul in cauza spune ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia". O prevedere care a permis si actualei, si fostei guvernari sa tergiverseze oricat de mult adoptarea unor schimbari de ordin fiscal. Existenta acestui "de regula" ne-a adus in situatia sa vedem cum, peste noapte, suntem pusi in fata unor taxe noi. Prima data mai mici, a doua oara mai mari. Tot ce conteaza este ca n-au intrat in calculele nimanui.
Gaselnita fostului ministru al Finantelor este exploatata la maximum de actualul regim. Intre lege si aplicarea ei, Guvernul n-a lasat nici macar o luna. Astfel, termenul "generos" de 6 luni se arata doar de fatada. La fel ca si predecesorul sau, Ionut Popescu subliniaza senin acest "de regula" de fiecare data cand cineva ii atrage atentia ca regulile fiscale trebuie schimbate cu o jumatate de an inainte de aplicare. Repararea acestei "pacaleli" ar insemna un act de responsabilitate din partea ministrului Finantelor prin care ar demonstra ca ii pasa de mediul de afaceri.
Pe langa un presedinte "con cojones" am castiga un ministru de Finante similar, gata sa ne spuna ce pretentii fiscale are de la noi fix cu un an jumatate inainte.
In alta ordine de idei, aceeasi formula ne pune in dezavantaj in raport cu statul: ce s-ar fi intamplat daca la articolul privind termenul la care contribuabilul de rand este obligat sa achite taxele ar fi existat o formula asemanatoare, este intrebarea pe care am adresa-o Guvernului. Doua modificari numai anul acesta la Codu