In vreme ce intreaga lume crestina asista indurerata la sfarsitul inevitabil al existentei pamantesti a Papei Ioan Paul al II-lea, intrebarea fireasca pe care cei peste un miliard de catolici si, alaturi de ei, multi de alte confesiuni religioase si-o pun este cine va succeda Sfantului Parinte. Ioan Paul al II-lea a fost primul papa neitalian intr-o perioada de nu mai putin de 455 de ani.
Se va merge pe aceeasi linie, va fi ales, de data aceasta, pentru prima oara, un papa din lumea a treia, tinand seama de mutatiile intervenite in structura demografica a Bisericii Catolice, care arata ca, astazi, 65 la suta din adeptii acestei biserici traiesc in Africa, Asia si America Latina?
In cazul unui raspuns afirmativ, candidatul cel mai probabil ar putea fi cardinalul Francis Arinze al Nigeriei. In varsta de 72 de ani, acesta ar fi primul pontif african de la Gelasius I (492-496).
Alti posibili candidati din lumea a treia ar fi cardinalul Oscar Rodriguez (62 de ani) al Hondurasului, un militant pentru usurarea poverii datoriei tarilor sarace, si cardinalul Claudio Hummes (70 de ani) al Braziliei.
Multi membri ai ierarhiei superioare a Vaticanului par, insa, a se teme ca, in conditiile declinului influentei europene in sanul Bisericii Catolice, se simte tot mai mult necesitatea alegerii unui papa dintr-o tara a Europei, pentru a se incerca oprirea acestui declin.
Privind lucrurile dintr-un asemenea punct de vedere, sansele cele mai mari le-ar putea avea un cardinal italian, pentru ca exista o traditie indelungata in aceasta privinta si pentru ca o asemenea alegere nu ar deranja pe nimeni, spre deosebire de ceea ce s-ar putea intampla in cazul unui papa, de pilda, german sau francez.
Dupa parerea unei surse a Vaticanului, citata de France Presse, conclavul cardinalilor nu ar fi dispus sa-si asume riscul un