Bromeliile sunt perene, originare din America Centrala si America de Sud. In mediul natural al junglei americane, ele se fixeaza pe ramurile arborilor, in compania orhideelor, printre muschii si lichenii ce cresc pe scoarta aspra si urca pana in varfurile acestora.
Cele terestre se gasesc direct in pamantul de sub cupola padurii. Planta are frunze lungi, rigide, mai mult sau mai putin inguste, coriacee, adaptate la economia de apa prin forma, structura si asezare. Dispozitia lor ca intr-un cornet asigura acumularea de apa.
Coloritul este deseori verde-albastrui, marmorat sau striat. La unele specii frunzele din mijlocul rozetei se coloreaza in rosu intens in timpul infloririi. Florile sunt insotite de bractee colorate strident si dureaza cateva luni. Dupa inflorire si fructificare planta moare, locul ei fiind luat de lastarii laterali care cresc la baza. Guzmania este una dintre bromelii. Cea mai cunoscuta specie este Guzmania ligulata. Aceasta se prezinta sub forma unei rozete alcatuite din frunze stralucitoare, lungi de 30 - 40 cm. Inflorescenta tasneste din mijlocul rozetei de frunze. Florile sunt mici, nesemnificative, inconjurate de bractee late, colorate in rosu viu, care sunt partea decorativa esentiala a plantei.
Trebuie stiut ca in cornetul format de frunze este bine sa existe in permanenta apa. Substratul trebuie sa fie usor, cu drenare buna. Umezeala exagerata poate fi fatala plantei, care are radacini minuscule si subtiri ce pot putrezi usor. La temperaturi mai scazute decat cele normale (20 - 28 grade C, vara si 16 grade C, iarna) trebuie golita apa din cornetul de frunze. Ghiveciul in care amplasam planta este bine sa fie mai mic, aceasta simtindu-se mai confortabil astfel. Bromeliile sunt perene, originare din America Centrala si America de Sud. In mediul natural al junglei americane, ele se fixeaza pe ramurile arborilor, in compania