La nivel mondial, anul trecut, s-au inregistrat aproape 800.000 de cazuri de transmitere a HIV de la mama la copil, dupa cum a declarat Hamid El-Bashir, reprezentantul UNICEF in Romania.
"In anul 2003, in Romania au fost 14 cazuri de transmitere a HIV de la mama la copil, iar in anul 2004, numarul acestora a crescut la 40. Prin urmare, trebuie urgentate programele de prevenire a transmiterii HIV pe verticala, de la mama la copil. Chiar daca exista legislatie pentru testare, numarul gravidelor care se testeaza este foarte mic in Romania.
Anul trecut, 72.000 de gravide au facut testul. Cele 40 de cazuri de transmitere pe verticala inregistrate anul trecut reprezinta o rata de transmisibilitate de 0,06 la suta'', a adaugat Hamid El-Bashir.
Pe de alta parte, dr. Elisabeta Benea, reprezentantul Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA din Romania, a precizat ca in tara noastra ''prevalenta verticala'' nu este mare: ''Trebuie sa ne gandim ca va creste numarul adultilor cu HIV/SIDA avand in vedere ca persoanele infectate cu HIV in perioada 1987-1992 implinesc 15-19 ani, isi incep viata sexuala si isi doresc copii''.
Pentru ca femeile gravide sa devina constiente de importanta efectuarii testului HIV, in primul trimestru de sarcina, Romanian Angel Appeal (APP), UNICEF, ''Parteneri pentru Viata'' si Ministerul Sanatatii vor derula, incepand cu 4 aprilie a.c., pe o perioada nelimitata, campania ''Alege ce fel de viata va avea copilul tau! (Fa-ti gratuit testul HIV in primele trei luni de sarcina)!''. Obiectivul campaniei este informarea femeilor gravide cu privire la riscurile infectiei cu HIV si la promovarea consilierii si testarii, deoarece in cazul depistarii infectiei HIV in primele luni de sarcina, prin urmarea unor tratamente disponibile si in Romania, se pot naste in 98 la suta din cazuri copii sanatosi.
Astfel, vor fi prezentate pe postur