De secole, uleiul de masline a fost folosit atat intern, cat si extern, pentru mentinerea supletii pielii si a musculaturii, pentru vindecarea abraziunilor si a arsurilor provocate de soare. Potrivit unor studii recente, dieta mediteraneana, care include folosirea cu precadere a uleiului de masline, este foarte sanatoasa si contribuie la scaderea nivelului colesterolului.
Uleiul de masline contine antioxidanti si grasimi monosaturate, care contracareaza bolile grave, chiar si cancerul. Este bogat in vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier si, desi contine la fel de multe calorii ca orice alt ulei, actioneaza ca un laxativ slab, fiind benefic pentru intestine si protejand organismul impotriva gastritei si ulcerului. Este si un foarte bun tonic, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni cardiace. A fost supranumit si "ulei al frumusetii" pentru ca celulele organismului asimileaza acizii grasi si fac arterele mai suple si pielea mai stralucitoare. Cantitatea de acid oleic din uleiul de masline este aproape aceeasi cu cea din laptele de mama, fiind cel mai bun supliment nutritiv pentru copii. De asemenea, este foarte eficient in tratarea infectiilor tractului urinar, accelereaza dezvoltarea creierului si a oaselor, dizolva cheagurile de sange din vasele capilare si incetineste procesul de imbatranire. Si nu contine colesterol. Pentru ca este esential in construirea membranelor celulare si a hormonilor sexuali, organismul uman produce o cantitate suficienta, de aceea orice cantitate consumata prin alimentatie este in exces.
Prin structura sa chimica, uleiul de masline are proprietati organoleptice deosebite, fiind cel mai indicat pentru consum, chiar si pentru gatit.
De secole, uleiul de masline a fost folosit atat intern, cat si extern, pentru mentinerea supletii pielii si a musculaturii, pentru vindecarea abraziunilor si a arsurilor provocate de soare.