Teribilul episod al jurnalistilor romani luati ostatici in Irak tine cu sufletul la gura o tara intreaga angrenind o serie de mecanisme - institutii, servicii de informatii si mass-media - in solutionarea acestei drame. Din fericire, Romania a fost ferita pina acum de astfel de evenimente
Teribilul episod al jurnalistilor romani luati ostatici in Irak tine cu sufletul la gura o tara intreaga angrenind o serie de mecanisme - institutii, servicii de informatii si mass-media - in solutionarea acestei drame.
Din fericire, Romania a fost ferita pina acum de astfel de evenimente, si chiar si implicarea romanilor in luari de ostatici in diverse puncte fierbinti de pe glob s-a petrecut rar.
Cum sint pregatite structurile specializate sa faca fata unor astfel de situatii si ce soarta au avut romanii care au trait astfel de episoade?
In decursul ultimilor ani au existat doar doua cazuri de cetateni romani rapiti in strainatate.
De fiecare data - coincidenta sau nu - a fost vorba de romani aflati in misiune oficiala. Este cazul a doi diplomati romani care au fost rapiti pentru cauze care nu au avut vreo legatura cu tara noastra si care au scapat nevatamati din aceste incercari.
Exista si un precedent istoric: un episod dramatic s-a petrecut acum 50 de ani, cind grupul Beldeanu, reprezentanti ai miscarii de rezistenta anticomunista, i-a sechestrat pe diplomatii romani din Berna, cerind eliberarea prizonierilor anticomunisti.
In cazurile recente, procedurile de interventie, infiintarea celulei de criza si activitatea sustinuta a serviciilor de informatii au fost elementele care au dovedit ca din punct de vedere logistic si informativ tara noastra a fost pregatita sa faca fata situatiei.
Februarie 1955, ostatici romani la Berna
Pe 15 februarie 1955, grupul dizidentilor romani condus de Oliviu Beldeanu si alcatuit