FORMATIILE Muzica folk romaneasca a fost reprezentata de cateva grupuri sonore. Dintre acestea, cea mai apreciata a fost Pasarea Colibri. de ANCA ALEXE. MIHAI STIRBU Din anul 1992, Pasarea Colibri a ramas sinonim cu folkul romanesc Un nume cu rezonanta si trei oameni care cred in continuare ca folkul va dainui: Mircea Baniciu, Marius Batu si Vlady Cnejevici. Pasarea Colibri a luat fiinta aparent din intamplare, in 1992, la Ramnicu Valcea. In cadrul unui concert sustinut in preajma Sarbatorilor de iarna, Mircea Baniciu, Mircea Vintila si Florian Pittis au cantat impreuna la finalul spectacolului. Pentru ca totul a iesit bine, s-au hotarat sa ramana impreuna si sa formeze grupul Pasarea Colibri, cooptandu-l si pe Vlady Cnejevici. In anul 2000, Florian Pittis a renuntat la participarea in spectacole, iar in locul lui a fost cooptat Marius Batu.
"Folkul era un gen de muzica mai usor de abordat. Era un mod mai placut si mai facil de exprimare si, mai ales, una dintre singurele modalitati de a ajunge pe scena. Inainte de 1989 nu aveam bani pentru sonorizare sau pentru cine stie ce inregistari. Ne era mult mai usor sa luam chitarele in mana si sa incepem sa fredonam niste versuri", ne marturiseste Mircea Baniciu. "Intotdeauna am cantat cu placere folk, atat eu cat si ceilalti membri ai formatiei Pasarea Colibri." In 1995 apare cunoscutul album "In cautarea cuibului pierdut". Povestea continua cu "Ciripituri" in 1997, "Cantece de Bivuac" in 1999, "Inca 2000 de ani" in 2002 si, mai recent, cu "10 ani".
POESIS. Sfarsitul aniilor â70. La Casa de Cultura din Constanta, trei tineri - Eugen Baboi, Marius Batu si Dicran Asarian la flaut - pun bazele formatiei Poesis. La inceput au fost sprijiniti de directorul Casei de Cultura, Corneliu Stroe, cel care se ocupa de tot ce insemna muzica si poezie. Numele si l-au ales, pentru ca erau iubitori de poezie, grupu