Comunitatea irakiana din Romania s-a declarat, zilele trecute, revoltata de rapirea celor trei ziaristi romani. de MARINA CONSTANTINOIU, CRISTIAN STEFANESCU REVOLTAT. Mohammed Reda Al-Shock, presedintele Centrului Cultural "Mesopotamia", a condamnat rapirea celor trei ziaristi romani in Irak Intr-un comunicat difuzat de Centrul Cultural "Mesopotamia" al irakienilor din Romania se spunea ca "rapitorii, prin faptele lor josnice, vor sa incetineasca mersul democratic in Irak, sa tulbure apele limpezite de curand si, totodata, relatiile bune dintre popoarele irakian si roman".
Acelasi Centru Cultural preciza ca membrii sai, prin legaturile lor cu fortele democratice si cu oamenii de bine din tara, vor incerca sa demaste "jocul murdar" al rapitorilor. Potrivit lor, "istoria de pana acum a irakienilor a dovedit ca ei sunt straini de aceste fapte, care nu fac parte din cultura si obiceiurile lor ca popor".
IDENTITATE. Centrul Cultural "Mesopotamia" este doar una dintre multele voci care se fac auzite in Romania, in numele comunitatii irakiene. Precum diaspora romaneasca, si cea irakiana este una extrem de pestrita si divizata. Si in Romania, irakienii sunt destul de dezbinati si suspiciosi unii fata de ceilalti.
DEZBINATI. In pragul razboiului din Irak, cand simteau ca, de aceasta data, "acasa" se va produce schimbarea si Saddam Hussein urma sa dispara de pe firmament, in Romania a inceput "lupta pentru putere". Grupuri care-si exprimau solidaritatea cu opozitia irakiana de aiurea se aratau gata sa preia fraiele Ambasadei Irakului la Bucuresti si ale comunitatii irakiene de la noi. In particular insa, apareau problemele. Precum romanii din Occident, si irakienii din Romania se suspecteaza de "colaborationism" cu serviciile secrete din Romania, dar si cu cele ale altor state, inclusiv cu ale regimului lui Saddam Hussein. Succesul sau insuccesul in m