Romanii nu au motive sa se teama ca bursa ar putea fi sursa eventualelor dezechilibre datorate liberalizarii contului de capital. Oferta de actiuni romanesti este prea firava si, in plus, speculatorii straini au deja libertatea de a le tranzactiona. de ADRIAN N. IONESCU PARADOX. La bursa, principalii speculatori au ramas romanii Fondurile speculative de investitii sunt si acum destul de active la bursele romanesti. In februarie, investitorii straini au facut achizitii de actiuni in valoare de 3.269 miliarde de lei (88,9 milioane de euro) la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa Rasdaq, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Suma reprezinta deja, aproape 19% din valoarea totala a tranzactiilor din acea luna, de 473,2 milioane euro.
CATALIZATOR. "Cu siguranta, nu dinspre piata de capital vine pericolul marilor dezechilibre pe care le-ar putea produce apropiata liberalizare a contului de capital", considera Dragos Cabat (CFA), vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari.
"Intrarile de capital vor fi directionate, intr-o prima faza, catre piata monetara si abia dupa ce capata incredere strainii vor testa si piata de capital", previzioneaza Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. In fond, dupa temuta liberalizare, strainii nu se vor mai lovi de restrictia de a-si deschide depozite bancare in Romania. "Piata este atat de mica, incat sunt mai avantajate fondurile mici, care pot intra sau iesi fara a provoca turbulente pe piata", apreciaza Claudiu Simulescu, directorul general al societatii de brokeraj TVM. Altfel spus, turbulentele vor fi mici, pentru ca strainii nu prea au ce cumpara. In opinia lui Cabat, doar 5-7 companii romanesti indeplinesc aceste criterii: SIF-urile, BRD, Banca Transilvania, Petrom, Rompetrol Rafinare, Impact si Turbomecanica.
CALIBRUL SPECULATIILOR. "Un fond strain i