de LIANA HAINAROSIE METODE DE SLABIT "Principiile terapeutice pentru combaterea obezitatii sunt regimul si igiena alimentara, inlaturarea senzatiei de foame, diminuarea absorbtiei intestinale, atenuarea excitabilitatii pancreatice, pentru ca, foarte frecvent, obezitatea este consecinta unei alimentatii nerationale, nu numai cantitativ, calitativ, dar si ca ritm alimentar.
Un dezechilibru alimentar conduce la aparitia hiperinsulinismului. De asemenea, sunt importante eliminarea surplusului de apa retinut de tesutul adipos si cresterea arderilor", explica prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului National de Endocrinologie "C.I. Parhon".
Administrare cu prudenta Medicamentele care actioneaza asupra centrilor foamei si satietatii de la nivelul creierului sunt anorexigenele (de tip amfetaminic). Ele au efecte secundare multiple, de tip excitatie cerebrala, cardiaca, insomnii, ameteli, euforie nemotivata si dau adesea dependenta. Indicatia unei asemenea medicatii cere discernamant si prudenta si trebuie facuta sub un control riguros. Influenteaza patologia cardiaca, de aceea nu se prescriu cardiacilor si persoanelor cu asociatii de boli psihice. Rezultatele sunt individualizate, unele persoane raspund foarte bine terapiei, altele, mai putin bine, ne spune prof. univ. dr. Constantin Dumitrache.
O alta categorie de medicamente pentru combaterea obezitatii sunt cele ce diminueaza absorbtia intestinala, in general, dar in special a grasimilor. Obiectivul este accelerarea tranzitului intestinal, iar pentru aceasta se prescrie o serie de pulberi vegetale. Medicamentele din aceasta categorie inhiba litiaza intestinala, care duce la reducerea cu 30% a absorbtiei grasimilor, excretate prin scaun. Ele pot fi indicate pe o perioada indelungata inca de la varsta de 12-13 ani si pot imbunatati starea diabeticilor. Indirect, reduc