Contestatar al regimului comunist in "epoca Ceausescu", pe care il servise cu zel in "epoca Dej", Silviu Brucan a ajuns in atentia si arestul Securitatii Statului.
de PAULA MIHAILOV SPECIAL "SMERENIE" SAU PREFACATORIE? Desi Silviu Brucan are propria varianta de "descoperire" a dosarului sau intocmit de Securitate pe numele lui, mai multe voci o infirma. Nu ne ramane decat sa asteptam ca timpul sa decida cine spune adevarul Renumele sau de "marginalizat" si "disident" l-a propulsat in decembrie 1989 in primele randuri ale noii puteri.Din aceasta pozitie, Brucan reuseste, intr-un mod inca neelucidat, sa intre in posesia propriului dosar de Securitate. Desi fragmente din acest dosar au fost publicate in presa anilor â90, acum, Silviu Brucan refuza sa mai comenteze pe tema acestui subiect de mare interes pentru societatea romaneasca.
Silviu Brucan a fost, putem zice, un "obiectiv continuu" al Securitatii Statului. Despre rezultatul relatiei sale cu politia politica - dosarul "Brucan" - fostul "obiectiv" nu mai doreste acum sa fie intrebat. Si totusi povestea furtului si a detinerii ilegale a unui asemenea document - parte a arhivei nationale - trebuie reconstituita. Vom incerca sa prezentam aceasta aventura, care reprezinta unul dintre probabilele numeroase cazuri de sustrageri de documente din arhivele Securitatii. Ca si dosarul "Brucan", alte dosare vor fi fost distruse, vandute sau publicate. Nici un text de lege nu permitea in 1990 accesul la aceste dosare. Dosarul "Brucan" si alte cazuri sunt marturia incontestabila ca arhivele Securitatii, la care ni se promite in 2005 ca vom avea curand acces, nu mai sunt arhivele Securitatii din 1989.
"EMISARUL" SECURITATII? In noiembrie 1987, in urma transmiterii agentiilor de presa BBC si UPI a unei declaratii impotriva regimului Ceausescu, Brucan este pus sub urmarire si i se stabileste domiciliu