Birocratia balcanica e pe moarte. Pana la sfarsitul acestui an, aproximativ 80% dintre comisionarii vamali vor disparea. Acest lucru va fi o consecinta a alinierii Romaniei la normele europene in ceea ce priveste vamuirea de interior, precum si a faptului ca din 2007 marfurile de import din UE nu vor mai vamuite.
Pana acum, comisionarii vamali faceau legatura dintre agentul economic si vama de interior, fiind, intr-o oarecare masura, similari cu agentiile imobiliare, apelarea la serviciile lor fiind facultativa.
Directiea Regionala Vamala Cluj (DRVC) are in subordine 5 judete: Cluj, Bistrita Nasaud, Salaj, Mures si Alba. Ultimul dintre acestea a trecut in jurisdictia Directiei clujene in 1997, de la Directia Regionala Vamala Arad.
In Romania exista 10 astfel de directii vamale: Cluj, Timisoara, Arad, Oradea, Brasov, Iasi, Craiova, Contanta, Galati si Bucuresti. Acestea sunt vami de interior, care au cu totul alte atributii si responabilitati decat vamile de frontiera sau politia vamala.
Vamuirea marfurilor importate de agentii economici se realizeaza de catre vamile de interior. Veriga de legatura dintre vamile de interior si agentii economici este realizata de comisionarii vamali.
Acestia, oficial, se ocupa de intocmirea actelor necesare vamuirii si asigura rapiditatea operatiunilor de vamuire. Astfel, pentru un agent economic, apelarea la comisionarii vamali este facultativa.
Numai ca, neoficial, comisionarii vamali asigura si rezolvarea micilor inadvertente, cum ar fi diferentele dintre marfa declarata si marfa din autotren ori de pe platforma feroviara sau neclaritatea actelor de provenienta ale marfurilor.
Deocamdata doar scumpiri
In pachetul masurilor pe care Romania trebuie sa le