Trecerea Papei Ioan Paul al II in lumea celor drepti a provocat reactii din partea oamenilor simpli si a personalitatilor lumii, indiferent de convingerile religioase. Lideri politici si religiosi, catolici, ortodocsi, musulmani ori de alta confesiune au evocat personalitatea ilustra a Suveranului Pontif.
Imediat dupa anuntul trist facut sambata noapte de Vatican, presedintele american, George W Bush, a subliniat rolul pe care Sfantul Parinte l-a jucat in caderea dictaturii comuniste. "Lumea intreaga a pierdut un aparator al libertatii", a spus liderul de la Casa Alba.
Secretarul general ONU, Kofi Annan, l-a calificat drept un "neobosit avocat al pacii", idee subliniata si de premierul canadian, Paul Martin. In termeni comparabili au omagiat personalitatea celui care a fost timp de 26 de ani lider al Biserii Catolice majoritatea cancelariilor europene.
Personalitatea ilustra a sfantului parinte a fost evocata si de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, tara majoritar ortodoxa in care Papa Ioan Paul al II nu a ajuns niciodata in timpul pontificatului sau. Putin a vorbit despre "figura exceptionala a vremurilor contemporane", care a fost Papa Ioan Paul al II.
Mesaje similare celor din Europa au venit din Asia, Africa de Sud. "Lumea a pierdut o personalitate care mentinea legatura intre toate natiunile", a remarcat, de pilda, presedintele Filipinelor, Gloria Arroyo, in timp ce liderul sud-african Thabo Mbeki si-a exprimat speranta ca figura lui Ioan-Paul al II-lea va continua sa inspire credinciosii de toate confesiunile.
Un aparator al "adevarului, dreptatii si pacii", a remarcat presedintele Iranului, Mohammad Khatami, "un Papa care a adus servicii incredibile pacii", a adaugat liderul de la Islamabad, Pervez Musharraf.
Presedintele Indiei, Abdul Kalam, s-a declarat "profund intristat" de moartea Suveranului Pontif, iar premierul nip