Operatiunile de conversie in actiuni a creantelor unei societati vor fi permise numai cu acordul creditorilor, eliminandu-se situatiile in care astfel de decizii erau luate numai cu acordul judecatorului sindic, a afirmat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu. Aceasta prevedere este cuprinsa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, discutata in sedinta de joi a Guvernului, in prima lectura.
"Au fost situatii in care statul era posibil sa se trezeasca actionar in loc de creditor, fara a-si fi dat acordul, pentru ca un judecator sindic lua o astfel de decizie", a justificat presedintele ANAF prevederea mentionata.
Creditorii actionari nu mai voteaza
O alta propunere inclusa in proiectul de modificare a Legii 64/1995 este ca planul de reorganizare a unei societati sa nu mai fie votat de cinci categorii de creditori, ci numai de trei categorii, conform vechii formule.
Proiectul mai prevede ca planul de reorganizare sa nu mai fie votat de creditorii care sunt si actionari, administratori sau manageri ai societatii in cauza, eliminandu-se astfel conflictul de interese.
Executivul a analizat, joi, tot in prima lectura, proiectul de lege privind combaterea evaziunii fiscale, document care urmeaza sa fie discutat in continuare cu reprezentantii organizatiilor patronale.
Legile care permiteau esalonarea datoriilor au fost desfiintate
Guvernul a abrogat o serie de acte normative care permiteau acordarea de facilitati fiscale la plata datoriilor bugetare sau esalonarea obligatiilor neachitate, pentru a evita continuarea acestui sistem, a anuntat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu.
Decizia a fost reglementata printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de joi