Reprezentantii firmelor afiliate Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) apreciaza ca numarul angajatilor din sectorul mobiliar ar putea fi redus, in urmatoarele luni, cu circa 20 la suta ca urmare a dificultatilor determinate de aprecierea leului fata de euro.
"Din sondajul efectuat recent de APMR rezulta ca la 23 de intreprinderi, cu un numar total de 17.000 de angajati, s-a recurs la reduceri de personal care totalizeaza 1.200 de persoane, iar ritmul concedierilor se va dubla in lunile urmatoare, tinzand sa afecteze in total circa 20.000 de persoane", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
In prezent, in industria de mobila autohtona isi desfasoara activitatea aproximativ 100.000 de persoane.
Pe langa concedieri, societatile din industria romaneasca de mobila ar putea sa fie inchise sau si-ar putea sista activitatea pe perioade determinate de timp, variind intre doua si trei luni, prin trimiterea angajatilor in concediu fara plata.
Alte masuri care pot fi adoptate de conducerile firmelor de mobila sunt blocarea salariilor, renuntarea la acordarea tichetelor de masa sau rezilierea unilaterala a contractelor de export.
Totodata, conducerea APMR a aratat ca, pe langa efectele aprecierii monedei nationale, producatorii de mobila intampina dificultati si ca urmare a majorarii cu 60 la suta a preturilor de adjudecare a masei lemnoase. Reprezentantii firmelor afiliate Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) apreciaza ca numarul angajatilor din sectorul mobiliar ar putea fi redus, in urmatoarele luni, cu circa 20 la suta ca urmare a dificultatilor determinate de aprecierea leului fata de euro.
"Din sondajul efectuat recent de APMR rezulta ca la 23 de intreprinderi, cu un numar total de 17.000 de angajati, s-a recurs la reduceri de personal care totalizeaza 1.200 de persoane, iar ritmul concedierilor se v