Procesatorii de lapte si fermierii din judetele Covasna, Harghita si Brasov, reuniti joi, la Sfantu Gheorghe, au solicitat amanarea cu un an, pana in 2008, a masurilor de conformare cu standardele Uniunii Europene in domeniul alimentar.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din judetul Covasna, Otvos Mozes, a declarat ca sunt necesare masuri importante pentru a preveni o criza a laptelui in Romania.
Specialistii au atras atentia ca in viitor doar fermele cu cel putin 15 vaci vor putea functiona, iar daca producatorii de lapte nu se vor orienta spre industrie, fermele cu cateva vaci vor disparea.
"Aici ar trebui sa intervina asociatiile, care sa adune laptele si acestea sa semneze contracte, dar si Guvernul, care ar trebui sa sprijine tinerii ca sa infiinteze ferme", a spus Otvos, care a adaugat ca producatorii de lapte solicita de la Guvern un program concret in vederea sprijinirii acestui sector, prin credite subventionate acordate producatorilor. Otvos a aratat ca la nivelul tarii se afla in evidente 1,8 milioane de taurine, numar care va trebui redus la 800.000 de exemplare la momentul aderarii. In ceea ce priveste procesatorii de lapte, Ioan Balan, directorul general al societatii Covalact, considera ca o problema cu care se confrunta acestia este faptul ca doar 15 la suta din produsul de baza vine de la fermieri, comparativ cu o pondere de 85-90 la suta in alte tari.
"Se simte o lipsa acuta a fermelor profilate pe productia de lapte. O sursa sigura, controlabila, este ferma", a adaugat Balan.
Potrivit acestuia, exista mari deficiente si in ceea ce priveste calitatea laptelui, motiv pentru care procesatorii internationali prezenti in Romania intentioneaza sa importe materie prima. Procesatorii de lapte si fermierii din judetele Covasna, Harghita si Brasov, reuniti joi, la Sfantu Gheorghe, au solicitat amanarea cu un an, pa