Salata de legume cu costita afumata.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 conopida mica, 1 inima de varza alba, 1 inima de varza rosie, 1 bulb de fenicul, 1 tulpina de praz, 3 rosii, 1 conserva mica cu boabe de porumb (140 g), 12 felii subtiri de costita (slanina, bacon etc.), 1 lingura ulei. Pentru sos: 1 ou fiert tare, 1 lamaie, 1 fir de tarhon, 8 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Spalati conopida, varza alba si varza rosie, lasati-le sa se scurga si taiati-le lamele subtiri.
Scurtati tulpina de praz, eliminand portiunea verde, spalati-o bine, scurgeti-o si taiati-o marunt.
Spalati rosiile, stergeti-le cu un prosop de bucatarie, indepartati pedunculii si taiati-le in 4. Scurgeti boabele de porumb.
Puneti toate legumele intr-un castron mare, adaugati uleiul, oul fiert, taiat ceva mai mare, si tarhonul taiat cu foarfeca. Sarati si piperati.
Puneti intr-o tigaie o lingura cu ulei, prajiti feliile de costita pana ce se rumenesc si devin crocante, asezati-le peste legume si serviti salata si separat sosul.
Tarta cu ceapa
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg de ceapa taiata pestisori, 1 cutie cu fileuri de ansoa in ulei, 12 masline negre, 1 crenguta cimbru proaspat, 1/4 lingurita seminte de chimen, 2 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita zahar, sare, piper.
Pentru aluat: 200 g faina + 20 g pentru planseta, 1 lingura ulei de masline, 1 galbenus, 80 g unt moale, 1 varf de cutit sare fina.
Mod de preparare:
Cerneti faina pe planseta, faceti o gropita la mijloc si puneti in ea untul taiat bucatele. Adaugati galbenusul, uleiul, 2 linguri cu apa si sarea si framantati repede toate ingredientele cu varfurile degetelor.
Strangeti aluatul in forma de bila, inveliti-l cu o folie de plastic si lasati-l sa se odihneasca la rece, circa o ora.
Incingeti intr-o tigaie 2 lingu