Clasa muncitoare nu vrea in paradis. In paradisul capitalist. Nu fara a stabili conditiile. Sindicalistii au protestat recent. Sunt nemultumiti. Noul Cod al Muncii defavorizeaza salariatii!
Patronii ar putea dispune termenii contractului de munca, ar putea stabili un orar mai incarcat si concedieri dupa bunul plac! Sindicalistii au sters praful de pe pancarte si au iesit in strada. Nu numai la Bucuresti, dar si la Bruxelles. S-au dus sa-si planga de mila in fata Europei. S-au alaturat altor sindicalisti. Protestul a fost o buna metoda de socializare pentru sindicatele europene.
Paradox sindical romanesc, noul Cod al Muncii, care i-a trimis pe sindicalisti la mii de kilometri departare, nu exista. E doar o schita de proiect care urmeaza sa fie discutat in toamna acestui an si aprobat sau respins la inceputul anului viitor. Dupa ce ani in sir au protestat tarziu si inutil pe marginea masurilor guvernamentale, unele, e drept, abuzive, acum sindicalistii ies in strada, speriati de o stafie. Se discuta intens pe marginea acestui proiect. E necesar pentru a netezi drumul Romaniei catre integrarea europeana, dar nu e nimic mai mult decat un corp de sugestii puse pe hartie. Codul romanesc al muncii a mai fost modificat acum doi ani. Se pare ca insuficient. Diversi oficiali si oameni de afaceri din tarile Uniunii Europene s-au plans de rigorile actualului cod. S-a spus chiar ca ar fi un "cod al nemuncii", pentru ca dadea puteri nemasurate salariatilor. Erau desfiintate contractele pe termen fix, iar posibilitatea ca un salariat indisciplinat sau lenes sa fie concediat era aproape nula. Pe scurt, patronul era captivul organigramei. Oricat ar fi vrut sa rentabilizeze afacerea, se izbea de pectoralii bombati ai propriilor sai salariati. E adevarat, unii patroni s-au comportat abuziv si meritau un regulament mai strict. Dar, dincolo de aceste accidente, e cert ca