Doua privatizari extrem de importante, de la care se asteapta foarte mult. Cumparatori sunt doua companii puternice, alese de autoritatile romane tocmai pentru ca au capacitatea financiara sa sustina efortul investitional al celor doua filiale.
Pe de alta parte, liberalizarea pietei de energie, care a ajuns acum la 83% si in urmatorii doi ani la 100% si perspectivele pozitive ale economiei romanesti, inseamna pentru afacerile companiilor E.ON si CEZ perspective favorabile.
Strategia de privatizare a celor doua filiale, aprobata de guvernul condus de Adrian Nastase la inceputul lunii mai a anului trecut, vizeaza vanzarea initiala a 24,6% din capitalul social, urmata de majorarea capitalului prin subscrierea si emiterea unui pachet de actiuni de 35% din capitalul social.
Astfel, in cazul societatii Electrica Moldova privatizarea se va realiza prin vanzarea catre E.ON a unui numar de 10.174.004 actiuni, reprezentand 24,62% din capitalul social existent, si prin emiterea si subscrierea, in cadrul unei operatiuni simultane de majorare a capitalului social, a unui numar de 22.255.634 actiuni nou-emise, reprezentand 35% din capitalul social majorat.
La Electrica Oltenia trecerea in proprietate privata se va realiza prin vanzarea unui numar de 11.445.150 actiuni existente, simultan cu majorarea capitalului social si subscrierea a 25.036.265 actiuni nou-emise. Electrica Moldova are circa 1,29 milioane de clienti, numar comparabil cu cel inregistrat de Electrica Oltenia, care se ridica la 1,34 milioane de clienti.
In ceea ce priveste preturile tranzactiilor, specialistii apreciaza ca acestea ar incepe de la un pret minim estimat la circa 95 de milioane euro si ar ajunge pana la 110 milioane euro.
Cehii, hotarati sa se implice puternic
Mai putin cunoscuta in Romania, CEZ are planuri de afaceri foa