Statul isi va pierde dreptul de control asupra unor societati privatizate, conferit de actiunile nominative special emise in acest sens, urmand ca acestea sa fie transformate in actiuni comune, au declarat surse din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), citata de agentia Mediafax.
Masura a fost convenita in cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, fiind solicitata abrogarea articolului 34 din OU 88/1997 privind privatizarea societatilor Comerciale.
Articolul mentionat stabileste ca, "in cazul privatizarii societatilor comerciale rezultate ca urmare a reorganizarii regiilor autonome si in cazul altor societati comerciale de interes strategic, Guvernul are optiunea de a pastra o actiune nominativa de control al statului". Actiunea nominativa de control asigura statului dreptul de a numi unul sau doi reprezentanti in Consiliul de Administratie si posibilitatea de a se opune, in Adunarea Generala a Actionarilor sau in Consiliul de Administratie, deciziilor care privesc gajarea sau ipotecarea activelor, dizolvarea si lichidarea in conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
De asemenea, statul are dreptul de a se opune in privinta schimbarii obiectului de activitate, precum si fuziunii prin absorbtie, daca asemenea decizii ar putea afecta protectia consumatorilor, activitatea societatii prin favorizarea unui tert, protectia concurentei sau in cazul in care ar aduce atingere intereselor nationale. Potrivit aceluiasi articol, actiunea nominativa de control poate fi transformata intr-o actiune comuna.
"Este necesar sa corelam legislatia interna cu dreptul comunitar si, in acest sens, vom abroga articolul 34 din OU 88/1997, iar actiunile nominative de control detinute de stat se vor transforma de drept in actiuni comune", au spus sursele citate.
Transformarea actiunilor