Documentul prin care se reglementeaza accesul lucratorilor straini in Olanda este Actul Olandez pentru Straini. Oficiul Roman pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) anunta ca exista anumite conditii generale pe care solicitantul unui permis de munca in acest stat trebuie sa le indeplineasca.
Astfel, el trebuie sa aiba pasaport valabil, sa semneze o declaratie despre trecutul propriu si sa nu aiba cazier judiciar, sa prezinte o asigurare medicala care sa acopere toate riscurile din Olanda, sa accepte efectuarea unui test pentru tuberculoza si (acolo unde se impune) sa aiba o autorizatie de sedere temporara. In acelasi timp, solicitantul trebuie sa indeplineasca si unele conditii specifice - el va trebui sa faca dovada ca are eventualitatea unei activitati cu un angajator olandez si ca acest angajator i-a obtinut un permis de munca de la Centrul local de Munca si Venituri (CWI). In acest context, OMFM anunta pentru cetatenii romani interesati ca permisul de rezidenta pentru o persoana cu plasament de munca este valabil pentru o perioada de maximum un an, iar solicitantul va semna o declaratie de luare la cunostinta. Pentru cazul studentilor stagiari, permisul de rezidenta este valabil maximum 24 saptamani, iar angajatorul va trebui de asemenea sa obtina un permis de munca de la CWI.
Permisul de munca
Daca perioada de munca depaseste 3 luni, este necesar sa se obtina un permis de rezidenta temporar (MVV), care este o viza speciala ce permite accesul pe teritoriul olandez. Costurile de procedura sunt suportate de solicitant, iar in Olanda, acest MVV trebuie preschimbat in permis de rezidenta pentru o perioada de timp definita.
Pentru perioade de activitate mai mici de trei luni, este necesara obtinerea Vizei de rezidenta pe termen scurt in Olanda. OMFM mentioneaza ca posesia unei Vize de rezidenta exclude posibilitatea obtinerii si