de VANDA IONITOIU, MARA RADUCANU
GARGANTUA SI PANTAGRUEL Oare cate lucruri minunate se pot aduna doar intr-o singura tara!? Asta a fost intrebarea de ordine a zilei cand am aflat despre Olanda. Dar cum egoismul nu ne-a caracterizat niciodata, ne-am gandit sa va impartasim si voua, cititorilor nostri, o parte din minunatiile pe care le-am descoperit!
Intai si intai aflati ca Olanda nu e supranumita doar "tara lalelelor" sau cea a "morilor de vant", dupa cum multi dintre noi stim. Gastronomic vorbind, ea ascunde o multime de surprize, care se metamorfozeaza in denumiri care de care mai sugestive. Asa a ajuns sa i se mai spuna si "patria restaurantelor" sau taramul "mancatorilor de cartofi". De la banalele fast-food-uri si pana la cel mai select restaurant, nu exista meniu fara diverse specialitati din cartofi. Multe dintre aceste bunatati sunt trecute la asa-numitul "meniu al turistului", care nu lipseste din nici un local si in care se regasesc felurile cu cele mai mici preturi. Cu doar cativa euro va puteti cumpara "cartofi flamanzi", modelati sub forma unor cartofi prajiti sau vestitii heringi murati in saramura, deliciul olandezilor.
Bucataria olandeza nu prea foloseste condimentele si nici nu se declara fan al preparatelor cu sos. Cu cat mai simplu, cu atat mai bine. Mancarea este una foarte "echilibrata" in gusturi, fara a fi excesiv de sarata, aromata sau parfumata. In schimb, este foarte bogata in preparate din aluat si in budinci sau creme de tot soiul. Un "dulce" aflat la mare cautare printre localnicii din Amsterdam este pudingul de lapte, stropit cu sirop de ciocolata, care isi diputa suprematia in lumea desertului cu delicioasa crema de unt si whisky. Cu toate acestea, traditionalul desert olandez nu este nici unul dintre acestea, ci un fel de lemn dulce si lipicios, numit drop, care este consumat in c