Victorie amara pentru Alianta D.A. si candidatul sau, Adriean Videanu, pus de doua sute de mii de oameni sa conduca Bucurestiul pana in 2008. Procentul celor care l-au ales pe Videanu reprezinta doar 10% din totalul electoratului din Capitala, oras in care PNL-PD se bucura ca are populatia de partea sa. Infrangere dureroasa pentru PSD, partid blocat aici la 29 de procente.
Scorul obtinut de Marian Vanghelie ridica o mare problema principalului partid de opozitie, care vede ca, pentru bucuresteni, Vanghelie sau Geoana sunt totuna. In seara cand s-au inchis urnele, reprezentantii principalelor formatiuni competitoare erau la fel de nauciti de prezenta catastrofala.
Alianta avea certitudinea ca doar electoratul sau a avut de ce sa mearga la vot, in timp ce PSD incerca sa se convinga ca o participare atat de redusa e un semn ca alegatorii sunt nemultumiti de actuala putere si, deci, cine iese la votare o face pentru a da un semnal negativ Aliantei.
Pana tarziu, in noapte, din cele doua tabere au sosit vesti contradictorii, insa, in cele din urma, victoria Aliantei a fost recunoscuta neoficial si de PSD. Ambele staff-uri de campanie au incercat sa explice atitudinea cetatenilor prin aceea ca anul trecut a fost unul al alegerilor, iar oamenii s-au saturat sa tot iasa din casa pentru a vota candidati.
Concluzia a fost ca vina se afla in alta parte, nu in ograda partidelor politice. Alegerile partiale de la Bucuresti au aratat, de fapt, ca partidele sunt victimele propriilor strategii de campanie de la precedentele alegeri.
Toate confruntarile anului trecut au fost construite in jurul ideii de polemica, de confruntare radicala intre principalii candidati, care nu mai pridideau sa-si arunce unul altuia invective si acuzatii. Un asemenea tip de campanie nu a mai prins la partialele din Bucuresti.
Momentul c