(Foto: )
La Craciunesti, proportia dintre maghiari si romani inclina categoric in favoarea celor dintai. Cu greu poti sa ii intrebi pe batrani despre tinerete. "Toti care erau mai in varsta au murit", ne spune una dintre satence.
Fekete Antal nu era in 1944 in Craciunesti, dar asta nu il impiedica sa ceara bani pentru a ne arata unde este Biserica Reformata. Aici sunt ingropate, sub patru cruci, un numar nestiut de victime ale razboiului. "Nu stiu cati sunt romani si cati rusi.
Asociatia Veteranilor de Razboi a uitat de ei", povesteste Kirila, administratorul Bisericii si al cimitirului. Una dintre singurele cruci care are si gravat un nume a fost adusa de rude. "De doi ani nu a mai venit nimeni. Anul trecut educatoarea a adus copiii sa faca curatenie aici.
Satenii au acum grija de morminte", spune trist administratorul. Aproape in fiecare localitate din judetul Mures sunt ridicate unul sau mai multe monumente ale eroilor, din primul, dar si din Al Doilea Razboi Mondial. Daca monumentele - poate cu unele exceptii - arata destul de ingrijit, nu acelasi lucru il putem spune despre locurile de veci.
Exemple sunt cele de la Craciunesti, de la Ungheni… Raspandite prin diverse cimitire, in acele locuri de veci - cele mai multe gropi comune - isi dorm somnul de veci soldati mai mult sau mai putin cunoscuti, avand doar vina ca au servit sub steaguri diferite.
Ei sunt anonimii din toate timpurile, "sacrificatii de serviciu" in numele unei ideologii si ale unor mari interese. Nu intotdeauna si ale lor.
"Au vopsit gardul acum doi ani"
La Biserica Ortodoxa lucrurile nu sunt diferite. Preotul Ioan Pop este cel care se roaga pentru sufletul a 46 de necunoscuti: "Nu stiu de ce religie au fost, dar eu ma rog pentr