Procesatorii romani de lapte au cerut, recent, amanarea trecerii la standardele europene in domeniu cu un an, pana in 2008. Acest lucru a fost impus de starea in care se afla unitatile de productie si procesare a laptelui din Romania. Datele oficiale arata faptul ca o majoritate zdrobitoare a acestora (aproximativ 80 la suta) nu se asteapta sa indeplineasca, in 2007, la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cerintele acesteia. Unitatile mijlocii si mici vor fi cele mai afectate de acest "seism", in special pentru ca nu au acces la fondurile necesare pentru retehnologizarea activitatii lor. Ceea ce inseamna ca 80 la suta din industria romaneasca a laptelui este gata sa se prabuseasca la prima suflare a unui "vanticel" european...
In Romania functioneaza, conform cifrelor oficiale, in domeniul laptelui, un total de 412 intreprinderi. Dintre acestea, doar 24 indeplinesc, in acest moment, cerintele europene.
19 sunt unitati mari, cu o productie de peste doua milioane de litri pe an, trei produc intre 500.000 de litri si doua milioane anual, iar doua sub 500.000 de litri pe an. 35 de intreprinderi considera ca vor indeplini criteriile europene la data aderarii Romaniei. 25 dintre acestea produc peste doua milioane de litri de lapte anual, sase au o productie de 500.000 - doua milioane de litri pe an, iar patru produc sub 500.000 de litri anual.
Exista, de asemenea, si unitati listate in tranzitie, in numar de 26, dintre care 25 produc peste doua milioane de litri anual.
Problema este, insa, ca, dintr-un total de 412 intreprinderi, 326 (aproximativ 80 la suta) considera ca nu vor reusi sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene la data aderarii.
61 dintre aceste unitati sunt mari, cu o productie de peste doua milioane de litri anual, 138 sunt de talie medie, cu o productie de 500.000 - doua milioane de litri de lapte anual, in timp