Videanu. Nici ca se putea gasi un nume mai bun pentru primarul ales duminica de tot atatia oameni cat numele ii sugereaza. Mai exact, Bucurestiul, unde traiesc cei mai multi cetateni cu drept de vot din Romania, are un primar de 231.147 voturi, adica de 13,5 la suta. Cam aceasta este, pe scurt, statistica alegerilor partiale de duminica din Capitala. Alegeri care s-au remarcat prin cea mai slaba prezenta la vot din istoria postdecembrista. Surprinzator poate pentru unii, dar nu imprevizibil. Facand o comparatie cu localele din 2004, miza acestor alegeri aproape ca nu a existat. Fapt intarit chiar si de institutele de sondare a opiniei publice, nici unul dintre ele nerealizand vreun exit-poll. In 2004, alegerile locale au fost un barometru pentru partide. Meciul generalelor a inceput inca din iunie. Distributia politica de la locale s-a regasit apoi in Parlament.
In toata aceasta ecuatie, Bucurestiul a fost cartea castigatoare pentru Alianta si mana moarta pentru PSD.
De aceasta data, chiar si partidele par a fi participat la o cursa cu final asteptat. Alianta a mers la sigur, mizand pe precedentul ca PSD n-a castigat niciodata in Bucuresti, cele trei luni de la castigarea puterii nu au fost suficiente pentru a-i eroda credibilitatea, iar petele de culoare pesedista din Administratie sunt insuficiente pentru a schimba rezultatul votului de anul trecut. Cat priveste oferta electorala, Alianta nici macar nu s-a obosit sa o personalizeze, profitand in continuare de capitalul de imagine a lui Traian Basescu. Mai mult, PSD a aruncat in lupta, daca se poate spune asa, cel mai bun candidat, insa pentru adversar.
Nici societatea civila, foarte activa in 2004, nu s-a remarcat cu nimic in ultima perioada. Spiritul civic invocat in urma cu un an a lipsit cu desavarsire acum. Poate ca nici nu era, deocamdata, nimic de schimbat.
Tot la fel de adevarat este