Pentru producatorii autohtoni din industria textila, eliminarea cotelor de export in China se traduce prin ingustarea pietelor de desfacere. Situatia este valabila atit pentru cei care isi comercializeaza produsele in Romania, cit si pentru producatorii in lohn care se axeaza in special pe exporturi. Actorii de pe piata de profil raporteaza reduceri ale vinzarilor de pina la 30%.
„Eliminarea cotelor in cazul Chinei ne-a afectat extrem de mult. Fata de perioada similara a anului trecut, anul acesta am avut o scadere a exporturilor de aproximativ 30%. Multi producatori, si mai ales cei mici, au inceput sa-si inchida portile", a apreciat Agill Ahmad, patronul Eurofashion Manufacturing.
Potrivit acestuia, de suferit au si producatorii care isi desfac marfurile in tara, intrucit textilele chinezesti patrund in Romania la preturi foarte mici.
De asemenea, intreprinzatorii care produc cu preponderenta in lohn sustin ca marcile pentru care lucreaza au inceput sa se orienteze catre Asia. „Ne-au scazut vinzarile catre exportator cu 20-30%. Pina acum, acestia se orientau catre Romania, iar acum se indreapta din nou catre Orient", ne-a declarat Valentin Borcos, patronul societatii Boston SRL din Iasi.
Imediat dupa 1 ianuarie 2005, atunci cind s-a eliminat restrictia fata de China, reprezentantii patronatului roman din industria usoara au estimat pierderi de 10-15%. Valoarea exporturilor de textile in statele membre ale Uniunii se ridica la 6,1 miliarde de lei.
Importuri mai mari, exporturi mai mici
Potrivit datelor Centrului Roman de Comert Exterior, in primele doua luni ale anului in curs s-au importat din China bluze si camasi in valoare totala de 67.000 de dolari, cu aproximativ 5.000 de dolari mai mult decit in perioada similara a anului trecut. In schimb, exporturile sint pe un trend descendent.
@N