Noul sistem de compensare a medicamentelor, pus in practica incepand de ieri, prevede prescrierea de compensate si gratuite in valoare de cel mult 7 milioane de lei, lunar, pentru un bolnav.
"In functie de afectiunile sale, un pacient are dreptul de a beneficia intr-o luna atat de medicamentele cuprinse in primele doua liste, cat si de cele compensate cu 100 la suta, suma acestora neputand depasi, teoretic, 7 milioane de lei - maxim un milion de lei pentru lista A si cate 3 milioane de lei pentru listele B si C'', a declarat ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza. Prin urmare, banii vor fi ''repartizati uniform per bolnav'', astfel incat sa fie ''disponibili pentru ciclul de finantare al intregii luni''. Prescrierea retetelor in acest mod este vazuta de ministrul Cinteza ca ''o limita contabila pe care o are medicul, nefiind, insa, o limita profesionala''.
Se pot alege si medicamente de renume
Medicii nu pot da unui pacient doua retete pe parcursul aceleiasi luni decat in cazul in care acesta sufera de doua boli cronice, ''ceea ce este o situatie extrem de rara''. In acest caz, medicii pot prescrie medicamente care sa depaseasca 7 milioane de lei, ''dar in conditii decente''.
Daca bolnavul prefera de pe lista de gratuite medicamentul unui ''producator celebru, el va suporta diferentele dintre costul medicamentului similar de pe lista de gratuite si cel ales''. Ministrul Sanatatii a precizat ca diferentele sunt mici si ca posibilitatea de a face asemenea alegere o vor avea, printre altii, pacientii cu boli cardiovasculare, psihice, de sange si cu Parkinson. In ceea ce priveste sanctiunile propuse pentru medicii care nu vor respecta ''limitele contabile'', el a afirmat ca trebuie discutate ''pentru ca sunt sanctiuni de contracte si nu pot fi modificate pe timpul anului, iar acestea ar fi in defavoarea pacientilor din cauza ca s-ar tr