La finele lunii martie 2005 rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 12,562 miliarde euro, in crestere cu 554,6 milioane euro, arata un comunicat al bancii.
Intrarile de valuta in vistieria BNR, de 933,9 milioane euro, au venit in principal din cumparari ale bancii centrale din piata valutara, si apoi din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale sau cedari de valuta la rezerva statului.
Iesirile au fost si ele insemnate. Acestea s-au cifrat la 379,3 milioane euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,114 miliarde euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 13,67 miliarde euro.
Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,196 miliarde euro, fata de 1,26 miliarde euro la sfarsitul lui februarie.
Interventii pentru slabirea leului
In conditiile surplusului de valuta de pe piata, evolutia descendenta a monedei nationale per totalul lunii este explicata doar de interventiile bancii nationale.
La 1 martie cursul euro era de 36.231 lei. In ultima zi a lunii trecute moneda euro ajungea la 36.825 lei, reprezentand cursul maxim de luna trecuta. Moneda europeana a cazut de trei ori sub pragul de 36.000 de lei, cel mai slab curs fiind inregistrat in 8 martie cand valora 35.897 lei.
Rezervele valutare