Un numar de 350 de angajati de la Sucursala Miniera (SM) Balan vor fi disponibilizati la inceputul lunii mai, ca urmare a restructurarilor din sectorul minier, masura vizand atat personalul care lucreaza in subteran, cat si pe cei care lucreaza la suprafata.
Potrivit directorului tehnic al SM Balan, Dumitru Dobrota, cei 350 de angajati vor primi preavizele peste cateva zile si au obligatia sa se prezinte la locul de munca pana la sfarsitul lunii aprilie, disponibilizarile urmand sa intre in vigoare incepand cu 1 mai.
Dobrota a precizat ca toti cei vizati de aceasta masura au fost de acord sa plece, in conditiile in care beneficiaza, conform legii, de diverse drepturi banesti. Conform reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Harghita, muncitorii intrati in procesul de restructurare vor primi doua salarii medii nete pe economie, ajutor de somaj si un venit de completare, in functie de vechime. La aceste sume se adauga si salarii compensatorii, care sunt cuprinse intre 50 si 150 de milioane de lei.
In orasul minier Balan, principala sursa de venit a localnicilor este munca in subteran, disponibilizarile repetate din ultimii ani ducand la cresterea ratei somajului in aceasta localitate. Datele furnizate de AJOFM Harghita arata ca in orasul Balan se inregistreaza cea mai mare rata a somajului din judet, de 13,4 la suta, fata de 7,8 la suta la nivelul judetului Harghita.
In anii '90, la Mina din Balan lucrau circa 5.000 de persoane, numarul angajatilor scazand pana in prezent la aproximativ 800. Un numar de 350 de angajati de la Sucursala Miniera (SM) Balan vor fi disponibilizati la inceputul lunii mai, ca urmare a restructurarilor din sectorul minier, masura vizand atat personalul care lucreaza in subteran, cat si pe cei care lucreaza la suprafata.
Potrivit directorului tehnic al SM Balan, Dumitru Dobrota, cei 350 d