Fondurile de investitii internationale sunt dispuse sa "bage" in imobiliarul romanesc peste un miliard de euro, numai in 2005. Insa, boom-ul investitional va fi amanat cu cel putin doi ani, din lipsa unor proiecte vandabile.
Fondurile de investitii internationale au anuntat ca sunt dispuse sa investeasca in afacerile imobiliare din tara noastra peste un miliard de euro, numai in acest an. Pana in 2006, vor aparea numai pe piata bucuresteana 34 de imobile de birouri clasa A, cinci mall-uri, trei hypermarket-uri si trei centre comerciale.
Lor li se adauga alte opt proiecte aflate in faza de cautari, in valoare de peste 2 miliarde de euro.
Bani si oportunitati foarte multe, afaceri prea putine. Asa poate fi caracterizata activitatea investitionala din imobiliarul romanesc. "Exista de 1.000 de ori mai mult interes fata de Romania decat a existat in anii trecuti", spune Ioana Momiceanu, director general la compania imobiliara CB Richard Elliis Romania (CBRE).
Ea adauga insa ca pe piata exista putine proiecte bune in care marile fonduri internationale sunt dispuse sa "bage" banii.
INVESTITORII. Exista doua tipuri de investitori atrasi de piata imobiliara. Primii sositi intr-o tara sunt developerii, reprezentati de companii internationale de constructii si chiar de fonduri mici de investitii. "Acestia reprezinta ca numar peste 90% din investitiile care s-au realizat pana acum in Romania", spune Ioana Momiceanu.
Ea explica si cum functioneaza dezvoltarea in imobiliara.
"Developerii cumpara un teren, construiesc o cladire de birouri, o inchiriaza si apoi isi recupereaza banii din chirie. O alta parte asteapta insa sa vanda cladirea unor mari fonduri de investitii, alegandu-se cu un castig de 12%-13%", povesteste directorul CBRE.
Insa marii investitori sunt fonduri de investitii, de pe