"Le Monde" analizeaza demersurile Bucurestiului pentru atragerea spre Vest a unor republici din fosta URSS
Romania pare sa capete un rol din ce in ce mai important in gestionarea politicii regionale, in primul rind prin reactivarea si impulsionarea organizatiei GUUAM, infiintata in 1996, care reuneste cinci foste republici sovietice: Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Republica Moldova.
Noul obiectiv declarat al organizatiei este de a ingropa trecutul sovietic si de a trece in tabara occidentala, optiune pe care Statele Unite o sustin printr-o campanie pe cit de discreta, pe-atit de eficace, se arata intr-o analiza publicata ieri de cotidianul "Le Monde".
Pe 22 aprilie, la viitoarea reuniune a GUUAM, care va avea loc la Chisinau, Romania este prima tara invitata sa se alature celor cinci state, ale caror ambitii sint securizarea bazinului Marii Negre si distantarea treptata de influenta Moscovei.
"Marea Neagra va deveni o noua Mediterana", declara Traian Basescu in martie, anul trecut, cu trei luni inainte de victoria obtinuta sub culorile portocalii ale campaniei electorale. Dupa ce si-a anuntat preferinta pentru o axa Washington-Londra-Bucuresti, presedintele roman intentioneaza sa se pozitioneze ca mediator intre tarile membre GUUAM, NATO si Uniunea Europeana, mai arata "Le Monde".
Neoconservatorii americani conduc jocul
Totusi, arata ziarul francez, in spatele aspiratiilor Romaniei de a deveni o putere regionala inainte de aderarea la UE, adevaratii actori ai acestui joc politic sint neoconservatorii americani. In noul context mondial, Romania a devenit un subiect de interes major pentru SUA, care tocmai a anuntat instalarea a patru baze militare americane pe litoralul Marii Negre.
Poate nu intimplator, Washingtonul l-a trimis ca ambasador la Bucuresti, in mai anul trecut,