Banca Nationala a Romaniei pregateste un pachet de norme privind flexibilizarea creditului in lei, masuri care vor fi adoptate dupa finalizarea negocierilor cu FMI, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale, la o conferinta pe tema pietei creditului in 2005, organizata de FinMedia.
Banca Nationala estimeaza o crestere reala la 19,2 la suta din PIB a volumului de credite acordate anul acesta, putin mai mica decat anul trecut, cand soldul imprumuturilor neguvernamentale a crescut cu 26,3% la 17,5% din PIB (69,4 miliarde de euro).
Pana acum, cresterea creditului nelinistea banca centrala. Se pare ca in ultima perioada optica s-a schimbat, avand in vedere ca viceguvernatorul Eugen Dijmarescu nu s-a ferit sa declare ca "nivelul de crestere a creditarii este bun, dar este loc de mai mult".
Dobanzile la lei le vor egala pe cele la valuta
"Dobanzile la lei sunt pe o panta descendenta sigura. Estimarile noastre arata ca se vor stabiliza undeva la 12%-14%. Dobanzile la lei trebuie sa ajunga la nivelul celor in valuta", a spus Cristian Ionescu de la societatea de recuperare a creantelor Coface Intercredit.
La randul sau, Florin Georgescu a subliniat ca "o data cu reducerea presiunilor inflationiste ratele dobanzilor la credite vor fi in continua scadere. Pe de alta parte, nu trebuie sa se ingrijoreze nimeni ca vom ajunge la niveluri real negative la dobanzile la depozite".
Nici unul dintre oficiali n-a dat un termen la care se va petrece alinierea dobanzilor. Georgescu a mai anuntat o posibila scumpire a creditului in valuta.
Creditul in lei va lua fata celui in valuta
Potrivit datelor BNR, creditul in valuta a avansat cu 38,5%, iar cel in lei cu doar 11,1%. Companiile s-au imprumutat in proportie de 67% in valuta, iar populatia de 46%. La nivelul lunii ianuarie creditul in valu