VEDETE Adelin Petrisor, despre "jurnalismul de razboi" in zonele de conflict
Persoana de contact: Adelin Petrisor, reporter special Antena 1. Experienta in zone de razboi. Riscuri, o groaza. Informatii: direct de la sursa. de MIRUNA MIHALCEA Reprezentantii agentiilor puternice au masini blindate si garzi inarmate. Cei fara buget stau in hotel si se uita pe fereastra. Probabil nimeni n-are sa se-ntrebe de ce acest material. Evident, din cauza nefericitelor evenimente din Bagdad, carora trei jurnalisti romani le-au cazut victime. Nici nu trebuie sa fii conational ca sa-mpietresti de teama si sa fierbi de revolta. Si ca sa-ti pui intrebari. La unele am incercat sa gasim raspunsul de la Adelin Petrisor. De ce avem nevoie de aceste raspunsuri? Ca sa traim cu impresia, macar cu impresia, ca suntem alaturi de ei, cel putin cu gandul.
Spune-ne care e procedura-standard ca sa poti ajunge intr-o zona de conflict. Obtinerea vizei este o problema? Vizele se obtin relativ usor. Problematic este insa transportul. De obicei se pleaca pana la Amman sau Damasc cu avionul, dupa care, prin desert, cu masina. Din cauza rapirilor se merge cu avionul pana la Bagdad. Sunt doar cateva zboruri si, pentru ca e razboi, biletele sunt foarte scumpe.
Odata ajunsi acolo, unde sunt cazati jurnalistii? Din nefericire, hoteluri sunt doar in zona rosie a Bagdadului. Sunt totusi cateva hoteluri mari in care stau jurnalisti si oameni de afaceri. Acestea sunt pazite, inclusiv de tancuri ale armatei americane. Cine se cazeaza insa la un hotel obscur, lipsit de paza, isi asuma riscuri foarte mari, de genul rapirilor sau atentatelor cu masini capcana.
Altfel, cum se asigura sau cum isi asigura ei paza, in caz ca aleg sa nu stea intr-o zona asigurata, cumva? De obicei, militarii nu pot asigura paza tuturor jurnalistilor. Acum, in Bagdad, de exemplu, marile agentii au ang