Una dintre cele mai mari filiale de distributie si furnizare a energiei electrice a luat calea ireversibila a privatizarii, pecetluind pierderea unui nou segment al pagubosului monopol de stat.
In prezenta ministrului Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, a ministrului George Copos, a sefului Misiunii Bancii Mondiale, Owaise Saadat, a directorului pentru BERD Romania, Hildegard Gacek, a multor alte personalitati din spectrul economic, la sediul SC Electrica SA din Bucuresti a fost semnat contractul de privatizare a filialei SC Electrica Oltenia SA cu firma ceha CEZ, societate cu un capital social de 15 miliarde euro, tranzactionata la Bursa de Valori din Praga. Valoarea tranzactiei corespunzatoare achizitiei, de catre CEZ, a pachetului de 51 la suta din actiunile Electrica este de 151 milioane euro (47,4 milioane euro pentru pachetul de 24,62 la suta de la Electrica SA si 103,6 milioane euro, ca aport capital in societate, astfel incat pachetul de actiuni care va fi detinut de CEZ, dupa majorarea capitalului social, sa ajunga la 51 la suta), semnatarii documentului fiind directorii generali ai celor doua firme, Nicolae Coroiu, respectiv Martin Roman. Electrica Oltenia, cu sediul la Craiova, isi desfasoara activitatea in 7 judete ale tarii (Arges, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinti si Valcea) si a inregistrat in anul 2004 un numar de 1,3 milioane consumatori. Firma a furnizat, in 2004, mai mult de 5.200 GW/h, reprezentand 16 la suta din vanzarile de energie electrica ale Electrica.
"CEZ devine, prin aceasta privatizare, una dintre cele mai mari societati de distributie de energie electrica. In acelasi timp, este una dintre cele mai putin indatorate societati din Europa, iar noi credem ca Electrica Oltenia va avea de castigat din aceasta privatizare", a spus Martin Roman, care a confirmat si faptul ca CEZ doreste sa participe la privatizarea pe ve