Cunoscutul scriitor Daniel Vighi a declarat ieri ca discutiile din martie 1990 cu Ion Iliescu nu ating nici macar tangential Punctul 11 sau chestiuni privind separatismul, ci tema centrala a fost Punctul 8 al Proclamatiei.
"Iliescu ne-a cerut tot atunci sprijin pentru vizita ce dorea sa o faca la Timisoara, dar l-am refuzat pe motiv ca noi nu eram oameni politici, ci reprezentanti ai societatii civile", mai declara Daniel Vighi.
Desi membrii Societatii Timisoara isi stabilisera la intalnirea din martie '90 o agenda clara de discutii, intre care si atitudinea fostului lider FSN fata de regimul comunist, Iliescu a deturnat dialogul spre disidenta sa din anii '70.
Daniel Vighi a mai spus ca tot atunci s-a mai discutat despre celebrul Punct 8 al Proclamatiei, ocazie cu care consilierii lui Iliescu s-au aratat dispusi sa "negocieze" pe aceasta tema, doar cu conditia ca Ion Iliescu sa fie... exceptat din aceste prevederi, propunere neacceptata.
"La iesire consilierii lui Iliescu au incercat sa ne cumpere pentru a renunta la Punctul 8, pentru ca el (Ion Iliescu - n.n.) si-a dat seama inca de atunci de importanta acestui punct. Au incercat sa se targuiasca cu noi, sa-l acceptam pe Iliescu, sa-l facem o exceptie la Punctul 8, au vrut chiar sa ne ofere functii in FSN. Noi am refuzat ferm, am spus ca nu facem politica.
Discutia aceasta a avut loc dupa ce Proclamatia a fost lansata, tiparita in patru limbi si data agentiilor de presa. Nu s-a discutat absolut nimic despre Punctul 11, iar o alta intalnire nu a avut loc", a mai afirmat Daniel Vighi.
"Dupa 11 martie 1990, cand Proclamatia a fost lansata la Timisoara, documentul nu a mai suferit nici o modificare, asa cum incearca acum Iliescu sa acrediteze in mod fals", a completat Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara. De altfel manuscrisul origina