O zi urata de iarna tarzie din acelea, in care, sa nu dai nici un caine afara. Rafalele de vant preschimba alternativ plesnetul stropilor de ploaie in ciupituri de chiciura. Pentru palcul de oameni masati pe trotuarul din fata Bancii Nationale urgia vremii este un alint pe langa suferinta lor.
Precum soferul ce trage cu naduf un sut in janta indoita de bordura lovita din cauza neatentiei lui, protestarii de pe strada Doamnei au venit sa ceara socoteala guverantorului pentru politica de curs pe motiv ca le-a afectat dramtatic veniturile din operatiunile de export.
Jigniri, apostrofari, amenintari, huduieli alcatuiesc un arsenal mai curand specific miscarilor sociale din zonele monoindustriale in care nu s-au gasit solutii alterantiva la disponibilizarile colective.
Beneficiari, timp de 15 ani, de pe urma evolutiei favorabile a cursului dolar/leu sau euro/leu multi dintre exportatorii cu expunere pe valutele occidentale au fost luati prin surpindere de volatilitatea accentuata a cursului.
Desi tendinta de apreciere a monedei nationale era evidenta inca din cursul anului trecut, semnalele lansate in permanenta de Banca Centrala nu au fost luate in considerare. Protectia de care s-au bucurat exportatorii in ultimii cincisprezece ani a fost gesit inteleasa.
La nivelul anului 2004 echilibrarea balantei comerciale si a deficitului de cont curent nu mai poate fi facuta doar din politica de curs. Si, cum un necaz nu vine niciodata singur, spectrul groazei este amplificat de scumpirile anuntate pentru intrarile primare energetice.
Liberalizarea contului de capital va reprezenta o alta piatra de incercare care va urma seriei negre din acest inceput de mandat legislativ.
Impactul liberalizarii transferurilor de devize va reprezenta cea mai brutala conexiune la economia occidentala. Dar, pentru ca c