Timpul minunilor este titlul unei carti lansate in aceasta saptamina. Autorul, Catalin Dorian Florescu, s-a nascut la Timisoara in 1967 si a parasit Romania in 1982, impreuna cu parintii, pentru a se stabili in Elvetia. In prezent locuieste in Zürich, este psiholog si autorul a doua romane scrise in limba germana si publicate la Editura Pendo: Wunderzeit (Timpul Minunilor) – 2001 si Der kurze Weg nach Hause (Scurtul drum spre casa) – 2002. Pentru volumele sale, Catalin Dorian Florescu a primit importante distinctii: Bursa Pro Helvetia, Bursa „Hermann Lenz“, Cartea anului a Fundatiei Schiller, Lucrarea anului a orasului Zürich, Premiul „Chamisso“, precum si premiul literar „Anna Seghers“, unul dintre cele mai semnificative pentru literatura de limba germana.
Timpul minunilor este o povestire autobiografica, narata la persoana intii de un copil-adolescent, cu ironie, sentiment si o calda naivitate. Ea poarta cititorul in atmosfera Romaniei anilor ’70, o lume putin cunoscuta Europei de Vest. La aparitia cartii in Elvetia, cele doua cotidiane principale din Zürich precum si presa din alte orase de limba germana – Lucerna, Berna, St. Gallen, Winterthur – au acordat cartii o atentie si un spatiu considerabile.
Pe parcursul calatoriei sale din Romania comunista spre lumea libera si din copilarie spre maturitate, personajul dvs., Alin, se confrunta cu o situatie conflictuala. A fost acesta conflictul dvs.?
Sigur, conflictul parasirii ambientului – in care sint cunoscute toate semnalele, simbolurile, subintelesurile, codurile de zi cu zi – si al intrarii in necunoscut. Ca emigrant trebuie sa te adaptezi la aceste coduri. Apoi incepe o perioada in care pui lucrurile sub semnul intrebarii. Aceasta a aparut la mine in jurul virstei de 20 de ani si s-a manifestat prin scris. Am incercat sa-mi raspund la unele intrebari de care trebuia sa ma